LENTIKULAR I 3D ŠTAMPA

Lentikular i 3D štampa

Ko nije iz našeg posla teško da zna šta je lentikular i 3D štampa. Potrudićemo se da Vam ukratko to objasnimo na ovoj stranici. Lentikular štampa je relativno nova tehnologija koja omogućava da se pod različitim uglom vide različite slike.

I ne samo to.

Lentikularna štampa može isprintati sliku sa iluzijom dubine koja je sjajno rešenje za neke reklamne kampanje.

Mogu se napraviti animacije ili efekti kao što su na primer „namigivanje“, „treperenje“ ili „pomicanje“. U suštini sve zavisi od Vaše strategije oglašavanja. Danas su jako popularne moderne reklamne grafike gde se zavisno od ugla gledanja proizvoda menjaju reklamne poruke.

Na zapadu se za lentikular štampu često koristi izraz Magic Motion. Na našim prostorima,naša branša često koristi izraz flip flop štampa.

3D štampa je posle lentikular štampe, po nama, najbolja opcija. Ona daje posmatraču efekat dubine, a zahvaljujući karakteristikama vida ljudskih bića postiže se ta iluzija.

Tako se stvara trodimenzionalna slika bez upotrebe posebnih naočara.

U stvari 3D efekat se sastoji od iluzije dubine koju stvara nekoliko nezavisnih predmeta. Ti predmeti su razdvojeni u slojevima koji se kreću horizontalno. Da bi se dobio efekat koji tražimo neophodno je da se ti predmeti kreću jedan preko drugog različitim brzinama.

Možda ovo nije najjasnije objašnjeno, ali smo pokušali što plastičnije da Vam to predstavimo.

Lentikularna štampa je jako popularna tehnika koju često koristimo. 

Za naše klijente se uz pomoć lentikularne štampe proizvode podmetači za čaše, posteri, dipleji, lenjiri, omoti za CD-ove, korice za knjige i rokovnike, 3D kalendari, magneti za frižidere, bukmarkeri, privesci za ključeve, podmetači za miš,
vobleri i još mnogo drugih artikala.

Lentikular i 3D štampa je jedna od specijalnosti štamparije Promo Logo! Zato smo jedna od najboljih štamparija u Srbiji za ovu vrstu štampe. Pozovite nas!

Šta je u stvari lentikularna štampa?

Nije baš jednostvano objasniti bez primera, ali pokušaćemo. Lentikularna štampa je tehnologija štampe koja koristi lentikularnu plastiku i koja na taj način ima mogućnost da prikaže neverovatne slike sa iluzijom pokreta i 3D predmeta.

Kao što smo već pomenuli, kod nas se za lentikularnu štampu često koristi naziv Flip Flop štampa.

Ovaj efekat štampe koristi najmanje dve ili više različitih fotografija. Tako odštampane slike se menjaju na podlozi zavisno od toga iz kog ugla ih posmatrate. Može se postići na taj način i efekat animacije. To se radi tako što se koristi više slika sa malim razlikama.

Na taj način se može dobiti minijaturna video sekvenca.

U 3D efektima nam lentikularna plastika omogućava da svako oko vidi malo drugačije prikaz iste štampe. Na taj način naš mozak generiše obe slike i tako se stvara trodimenzionalna iluzija kod posmatrača. I sve to bez upotrebe posebnih 3D naočara.

Ako hoćemo da postignemo maksimalan vizuelni utisak štampe, treba pravilno pomešati animaciju i 3D lentikularne efekte.

Ipak da bi se dobio ovaj efekat, neophodna su dva osnovna činioca. To su isprepletena slika koja zahteva specifičan način obrade i poseban plastični list koji se za to koristi.

Objasnićemo Vam u tri koraka ovaj postupak:

1. Prvo se slike podele u trake, koje se zatim isprepletu u jednu sliku.

2. Tako obradjene slike se štampaju direktno na poledjinu lentikularne plastike. Druga mogućnost je štampa na stabilnom papiru koji se na kraju laminira plastikom.

3. Objektiv izoluje i pojačava isprepletenu sliku. Tako se vidi samo originalna slika, a ona se menja u zavisnosti od ugla posmatranja.

Lentikular i 3D štampa je jedna od specijalnosti štamparije Promo Logo! Zato smo jedna od najboljih štamparija u Srbiji za ovu vrstu štampe. Pozovite nas!

Kako lentikularna štampa zapravo funkcioniše?

U stvari efekat promene fotografija i dubina slike se vrlo lako postiže. Za to je dovoljno da sočiva budu postavljena vertikalno. Svako oko vidi različitu sliku i tako se stvara iluzija. Ključna stvar lentikularne štampe je da posmatrač vidi različite slike u zavisnosti od ugla pod kojim posmatra lentikularnu štampu.

Na osnovu toga se razvijaju razni efekti.

Iako deluje da je ovo jednostavno postići, postoje tri stvari koje su neophodne da bi se postigla kvalitetna lentikularna štampa.

A to su:

  • Softver za lentikular. Postoji na tržištu nekoliko dobrih softvera, ali ne bismo da ih reklamiramo. Ako želite savet slobodno nam se javite. Mi već koristimo dobar i provereni softver i rado ćemo Vam ga preporučiti.

  • Lentikularna plastika. Ovde je bitno koristiti samo proverene i kvalitetne lentikularne plastike. Ako Vam bude trebao neki savet, preporuka ili usluga, pozovite nas.

  • Mašine za štampanje. Štampa se može raditi na dva načina. Direktno na plastiku UV tehnologijom ili na stabilnom papiru koji se nakon toga mora hladno laminirati sa plastikom i prozirnim dvostranim lepkom.

Postoji više vrsta plastike, pa ćemo Vam pomenuti one koje se najčešće koriste:

1. Plastika izmedju 10 i 20 LPI se koristi u velikom formatu. Štampa je direktna, na lentikularnoj plastici, najčešće uz pomoć UV štampača. Koristi se za bilborde, panoe, dekoraciju ili signalizaciju.

2. Plastika od 40 LPI koja se može koristiti za velike formate. Ipak ova gustina sočiva je češća kod slika koje su malo manje.

3. Plastične mase od 75, 100 ili 150 LPI kupuju se u paletama od 1000 listova. Najčešća upotreba je u ofset ili lito štampi, za velike serije i manje dimenzije. Ova lentikularna štampa se kao format koristi na vizit kartama, časopisima, pakovanjima, podmetačima, brošurama, itd….

Lentikular i 3D štampa je jedna od specijalnosti štamparije Promo Logo! Zato smo jedna od najboljih štamparija u Srbiji za ovu vrstu štampe. Pozovite nas!

Koji je rok isporuke?

Mi smo ozbiljna firma i imamo puno klijenata. Zato je naš rok isporuke uvek kratak i razuman.

Ono na šta stavljamo akcenat je kvalitet proizvoda. To je po nama najvažnije. Naši proizvodni procesi i softverski alati koje koristimo nam omogućavaju višestruku vremensku uštedu u odnosu na klasičnu štampu. Ako Vam je zaista hitno, pitajte nas da li postoji mogućnost ekspresne izrade.

Često se dešava da nam se javljaju klijenti za hitne projekte. Zato uvek vredi pitati nas da li je to izvodljivo.

Naša firma nudi profesionalnu i pristupačnu uslugu za štampanje velikog spektra proizvoda. Uglavnom radimo veće serije za kompanije, ali ako imamo vremena možemo Vam uraditi i neki manji posao. Koristeći najnovije mogućnosti 3D i lentikularne štampe u stanju smo da materijalizujemo Vaše ideje.

Pružićemo Vam profesionalne savete i podršku na putu otkrivanja novih proizvoda. Pokazaćemo Vam koje su to tehnologije budućnosti.

S obzirom na iskustvo koje imamo u štampi, naći ćemo pravo rešenje za Vas!

Ako želite da saznate gde se nalazimo kliknite ovde.

Taj klik će Vas prebaciti na našu kontakt stranicu. Ako nismo do sada saradjivali, predlažemo Vam da dodjete kod nas. Tako ćemo se upoznati i najlakše uraditi ono što Vam je potrebno.

Ako niste u mogućnosti da dodjete, pošaljite nam e-mail. U najkraćem roku će Vas neko iz naše firme pozvati.

I ne brinite za slanje robe, bilo da ste iz Srbije ili inostranstva! Sve ide brzo i sigurno.

Naša firma se nalazi u mirnom delu Novog Beograda, u blizini nove autobuske stanice.

Ako ne poznajete dobro Beograd, kontaktirajte nas i neko od naših zaposlenih će doći po Vas.