Podloga za miš je predmet pravougaonog i pljosnatog oblika. Zahvaljujuću njoj miš radi bez problema i mnogo preciznije. Kretanje po ekranu je lakše i fluidnije.

Medjutim, podloga za miš može biti većih dimenzija i ona je popularna kod gejmera.

U tom slučaju služi kao podloga za tastaturu i drugu dodatnu opremu. Ali postoji i XXL podloga za miš koja prekriva ceo sto. Najviše je opet koriste gejmeri, ali se preporučuje svim korisnicima PC-a koji provode puno vremena ispred monitora. Ne klizaju i izradjene su od kvalitetnijih materijala. Dostupne su čak i prostirke za miš sa RGB LED ivicama.

Podloga za miš je imala svoju prvu prezentaciju 1968.godine i za to je zaslužan Douglas Engelbart. Godinu dana kasnije kompanija Herman Miller je izbacila na tržište svoju prvu podlogu za miš.

Ipak prvi komercijalni proizvodjač podloga za miševe bila je firma Mousrak. Postala je jako popularna kada je Apple odlučio da uzme njihove podloge sa odštampanom jabukom.

Zatim je Moustak potpisao ugovore o licenciranju sa Disney-em, Paramount-om i LucasFilm-om, a oglašavao se u časopisima uključujući MacWorld. Međutim, do kraja 1980-ih, jeftinije podloge za miš postale su uobičajena stvar.

A sve to zahvaljujući njihovoj masovnoj proizvodnji u Kini. Oksfordski rečnik engleskog jezika je termin „podloga za miš“, odnosno „mouse pad“,uvela u svoju publikaciju 24.avgusta 1983.godine.

Koliko je važna podloga za miš?

Tri najvažnije činjenice zbog čega je podloga za miš neophodna su veća preciznost, veća brzina i udobnost za korisnika. Ono što je još bitno je da sprečavate grebanje stola i sakupljanje prašine ispod miša. To je važno jer se zbog prljavštine smanjuje preciznost miša. Ne treba da pominjemo da je povremeno dobro očistiti podlogu i miš.

Da znate da nisu sve podloge za miš perive u veš mašini. Obavezno proverite ovu činjenicu. Ako je tako, možete je oprati posebnim deterdžentom ili tekućim sapunom za ruke.

Kada su se pojavili prvi optički miševi, bila im je potrebna podloga za miš sa posebnim utisnutim optičkim uzorcima. Današnji optički miševi mogu bukvalno da rade na parčetu papira ili drugim površinama. Ali ako koristite kompjuter malo ozbiljnije savetujemo Vam obaveznu upotrebu podloge za miš zbog preciznosti, udobnosti i brzine.

Podloga za miš se izradjuje od raznih materijala. 80-ih godina prošlog veka bile su popularne podloge za miš i tastaturu od vinila koji je odličan materijal zbog svog prirodnog svojstva lepljenja. Nakon toga je sve više počela da se koristi površina od silikonske gume presvučena posebnom vrstom platna.

Bila je lakša od vinila koji zahtevao često čišćenje i više je prijala koži. Silikonska guma je omogućila precizniji rad i dobru brzinu. Zato se silikonska guma za podlogu za miš, uz neke izmene, zadržala u upotrebi do današnjih dana.

Rani tipovi optičkih miševa su imali problem pa nisu mogli da rade baš najbolje na prozirnim ili reflektujućim površinama kao što su staklo ili polirane površine. Zbog takvih površina je bilo teško upravljati mišem, jer je često gubio signal ili bi se pojavljivala nagla podrhtavanja.
Zato dobra podloga za miš maksimalno smanjuje ove loše pojave.
Uvek se isplati kupiti kvalitetnu podlogu za miš. Nije skupa i trajaće Vam godinama. Nova generacija podloga za miš kao što je Logitech Powerplay, ima sistem bežičnog punjenja miša (ako je miš predvidjen za bežično punjenje).
Danas se vrhunska podloga za miš izradjuje od gume čija je struktura manje gustine, sa posebnom vrstom tkanine koja omogućava besprekoran rad.
Ali koriste se i druge vrste materijala kao što su plastika, reciklarana guma, pluta, neopren, koža, drvo, staklo, kamen ili nerdjajući čelik.

Podloga za miš čuva Vaš nameštaj

Vaš radni sto ili površina koju koristite za kompjuter je verovatno napravljena od čvrstog materijala.
Drvo, plastika, metal ili staklo. Od kojeg god da je materijala, vremenom će se istrošiti stalnim klizanjem i trenjem miša. Ovo se neće desiti za par dana, ali će se desiti. Ako koristite miš bez podloge godinu ili dve dana, pogledajte površinu stola. Videćete da je ispod miša boja oguljena i znatno svetlija u odnosu na ostatak stola.
Zato ako želite da sačuvate Vaš radni sto ili površinu za rad, onda je podloga za miš obavezna.
Pre desetak godina pojavili su se optički miševi koji su mogli da rade na svakoj površini, pa čak i na staklu. Napredak u optičkim senzorima doneo nam je gotovo savršene miševe za kompjuter. Medjutim takvi miševi su dosta skupi i ne možete ih naći u svakoj radnji.
Zato Vam savetujemo da kupite miš srednje klase i neka bude kvalitetna podloga za miš.
Videćete koliko ćete biti brži i koliko ćete biti precizniji. Ovo nije neophodno, ali ako želite da Vašu produktivnost dovedete do maksimuma, probajte.

Postoji puno fensi podloga za miševe od 300 do 10 000 dinara. I što je skuplja to se čini da je bolja. Ali znajte jedno, ako niste profesionalac, nećete osetiti neku znatnu razliku.

Ovde uvek važi pravilo, bolje ikakva nego nikakva podloga za miša. Zato se ne opterećujte, nego kupite podlogu koja Vam se dopada i koja odgovara Vašem stilu.

Najbolja podloga za miš, kako je odabrati?

Ako Vam je potrebna nova podloga za miš, pogledajte malo na internetu. Videćete da postoji puno različitih modela. Pronadjite model koji Vam najviše odgovara i uporedite cene.

Može se desiti da pronadjete podlogu koja je 30% do 50% jeftinija. Pre odluke o kupovini zapišite šta Vam je važno.

Mi ćemo Vam dati par saveta za kupovinu podloge za miš i tastaturu:

  • Materijal. Ako niste previše zahtevni, neka to bude fina guma. Obavezno je da bude postavljena izdržljivim platnom sa jedne strane.Probajte da li je druga strana dobra, odnosno da ne kliza previše lako po stolu. Podloga za miš može biti od čelika, drveta ili stakla. Probajte da izbegnete ove materijale, mi smo uvek za klasiku. Nećete oštetiti sto, a podloga za miš je laka i uvek je možete nositi sa sobom ako Vam je potrebna. 

  • Debljina. To je stvar ukusa i zato savetujemo da isprobate više vrsta kako biste izabrali najbolju. Biranje podloge za miš je kao biranje cipela. Probajte nekoliko i vidite koja je najbolja za Vas. Da znate da će i najtanja imati iste funkcije kao i najdeblja. Neki ljudi vole teže podloge za miš jer se znatno teže pomeraju.

  • Veličina. Ona može biti koliko Vi poželite. Naša firma Promo Logo proizvodi podloge za miš i imali smo najrazličitije oblike i veličine u porudžbinama. Ako Vam PC ili laptop uglavnom služi za surfovanje biće sasvim u redu podloga za miš standardne veličine. Ona je nešto manje od papira A4 formata. Ako radite ozbiljno na računaru ili ste strastveni gejmer i treba Vam niska osetljivost, onda uzmite veću podlogu za miš. Postoji još jedna opcija, a to je XXL podloga koja prekriva ceo sto. U suštini ove velike podloge za miš i tastaturu nemaju za obične ljude puno praktičnih prednosti.
  • LED svetla. Nekim ljudima je LED svetlo na podlozi za miš cool, dok drugi misle da je to baš glupo. U suštini LED svetla nemaju nikakvu praktičnu upotrebu. Služe da ulepšaju podlogu, a ne zaboravite da će Vam zauzeti jedan USB port na računaru. Zato, kupujte ih u skladu sa time.
  • Šivenje. Ovo može da osveži podlogu za miš. Mnoge nove podloge su prošivene debelim koncem koji ne samo da ih ojačava, već im daje moćan izgled. Još jedna dobra stvar kod šivenja je to što štiti podlogu za miš od habanja. To je jedna dobra i korisna nadogradnja.

Zaključak

Neke podloge za miš imaju udoban gel dodatak za Vaš zglob u obliku kugle, neke imaju bežično punjenje za Vaš novi miš ili telefon. Neke imaju ugradjene profile za igrice. Ali ništa od ovoga ne menja njihovu osnovnu funkciju.

Pogledajte, isprobajte, pa sami donesite neki sud u skladu sa Vašim željama i potrebama. Dobra podloga za miš od 10 eura će zadovoljiti osnovne potrebe većine ljudi. Ako trebate konkretne preporuke, savetujemo Vam da malo istražite.

Uzmite naše preporuke u obzir, pomoći će Vam da se lakše odlučite.

Nadamo se da Vam se dopao naš članak o podlogama za miševe.

Ako Vam trebaju u poslu ili želite još nešto da otkrijete o njima, kliknite ovde. Prebacićemo Vas na našu zvaničnu web stranicu o podlogama za miševe.

Mi se dugo godina bavimo njihovom proizvodnjom i štampom u reklamne svrhe. Imamo veliko iskustvo u njihovoj izradi. Prikazali smo na našoj web stranici par slika, ali imamo još puno primera koje smo radili za naše klijente i koje Vam možemo predstaviti u našoj firmi.

Ako želite da nam pošaljete e-mail ili hoćete da nas pozovete na telefon kliknite ovde ili pogledajte na kraju ove stranice.

Ako Vam je ovaj članak bio zanimljiv, možete ga podeliti klikom na Instagram ili Facebook.

Možete da ostavite komentar ili postavite pitanje na naš e-mail.

Želite da saznate nešto novo?

Pročitajte još neki članak u okviru našeg bloga.

Kliknite ovde i saznajte puno praktičnih i zanimljivih stvari u vezi sa našim proizvodima.

Veliki pozdrav!!